Espoon Palloseura on mukana ’Kotoutumisen edistäminen seuratoiminnassa –hankkeessa’, jota johtaa Suomen Palloliitto. Hankeaika on helmikuu 2019 - kesäkuu 2020.

Yhteensä 14 seuraa ympäri Suomen valittiin hankkeeseen.

Espoon Palloseura ry:n toiminta-alue on Suur-Espoonlahti, jossa asuu yhteensä n. 55 000 asukasta. Seuraavan kymmenen vuoden ajan Suur-Espoonlahden ennustetaan olevan yksi Espoon eniten kasvavista alueista ja asukkaita tulevan jopa 11 000 lisää.  Espoonlahdessa asuu paljon alle 15 vuotiaita lapsia - yli kaupungin keskiarvon. Suur-Espoonlahden alueella asuu nykyään n. 7500 henkilöä (n.14%), joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai ruotsi. Vuonna 2015 vastaava luku oli n. 5800 eli vieraskielisten osuudessa on kasvua.

Espoon Palloseuran toimintaympäristö on monikulttuurinen ja seuran tavoite on olla aktiivinen urheiluyhteisö Espoonlahdessa. Joukkueissa on pelaajina, valmentajina ja taustatoimijoina junioreita ja aikuisia eri kulttuurista ja etnisistä taustoista kaikissa ikäluokissa. Kuitenkin erityisesti maahanmuuttajataustaisia tyttöjä on pelaajina vähän. Haasteena seuraan liittymisessä ja seurassa toimimisessa on ajoittain yhteisen kielen puuttuminen. Toisaalta potentiaalisten pelaajien saattaa olla vaikeaa löytää tietoa seuran toiminnasta.

EPSissa on jo useamman vuoden ajan ollut vahva tahtotila edistää monikulttuurista kanssakäymistä ja tekemistä. Seurassa on tehty joitakin kokeiluja, mutta tarvetta on lisäosaamiselle, työkaluille ja panostukselle. EPS on saanut myös pyyntöjä järjestää toimintaa, jotta alueen lapsille ja nuorille löydettäisiin mielekästä tekemistä. EPS on mukana Punainen kortti rasismille –hankkeessa. Tämä näkyy mm. sateenkaari-kapteeninnauhoissa sekä sosiaalisen median julkaisuina.

EPS:n seurakohtaiset tavoitteet tässä hankkeessa ovat:

1. Kulttuuri- ja kielierojen osallistumista estävien vaikutusten vähentäminen (kulttuuritulkki -toiminta)

2. Järjestää matalan kynnyksen edullista toimintaa paikallisille yhteisöille kotoutumisen edistämiseksi

3. Tukea maahanmuuttajataustaisten tyttöjen pääsyä aktiivisiksi yhteiskunnan jäseniksi (osallistamalla seuratoimintaan)

Hankkeen tuella on EPSissä käynnistetty kaksi toimintoa:

Kulttuuritulkki –toiminta:

Nämä yhteyshenkilöt ovat EPSin aikuisista taustatoimijoista, valmentajista, pelaajista ja vanhemmista valittuja. Kulttuuritulkkien tehtävänä on edistää eri taustoista tulevien ihmisten keskinäistä ymmärrystä kulttuurierojen ja kielen osalta seuratoimintaan liittyvissä tilanteissa alkaen seuraan liittymisestä.

Yhteyshenkilöt, jotka ovat jo mukana löytyvät nettisivuilta – mukaan mahtuu myös uusia toimijoita: http://espoonpalloseura.fi/eps-international/eps-international/contacts

Matalan kynnyksen monikulttuurista jalkapallotoimintaa lapsille ja nuorille:

Jalkapallotoiminta on käynnistynyt Kivenlahden tekonurmikentällä tiistaisin klo 18-19.

Viimeinen kerta on 11.6.2019. Toiminta jatkuu elokuussa.

Tapahtumat ovat avoimia, ohjattuja ja suunnattu lapsille ja nuorille (yläikäraja 17v.), jotka eivät vielä ole seurassa. Toimintaan ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Syksyllä on ajatuksena käynnistää myös tytöille kohdennettu oma ryhmä.

Hankkeen aikana kerätään ja jaetaan tietoa hankeseurojen kesken ja luodaan kokeilun kautta toimivia käytäntöjä tulevaisuuteen.

Futislennäke

EPS:ssa hanketta koordinoivat: